cikk 0008

Kell a fék! Nem érzed?

Lassan itt az ősz, párásak csúszósak lesznek az utak. Egy ilyen esős, párás napon minden centiméterre szükségünk lesz, hogy biztonságosan megálljunk. A téli időszak előtt, mindenképp érdemes átvizsgáltatni a fék hatásfokát.

Apró hibákkal kezdődnek a nagyobb problémák. Járjuk végig egy tömítés hibától kiindulva a végső katasztrófáig tartó folyamatot.

A féknyergen lévő tömítés elhasználódik, elöregszik. Pár száz forintos tétel. Nem fontos, nem lényeg. 

A tömítés repedése miatt a következőkben  nedvesség, sár és egyéb szennyeződés szivárog majd be. A víz- a pára felgyorsítja a korróziót, rozsdásodni kezd az úszónyereg, majd megszorul. Ennek eredményeképp el kezd egyoldalosan kopni a fékbetét és a féktárcsa. Ezt úgy képzeljük el, hogy a kormányzott kerekeken lévő fékeken nem azonosan jelentkezik a fékhatás, durvább esetekben a kormánykerék fékezéskor hirtelen eltekeredik. Vegyük alapul, hogy a pótkocsin állt fent ez a probléma, és idővel tovább romlott a fékhatás a hátsó tengelyeknél. Rakottan csak azt vesszük észre, hogy a szerelvény nyomja, tolja a vontatót. Természetesen a gépes fék a nagyobb igénybevétel miatt túlmelegedhet, megéghet. A fékbetét felülete felkeményedik. Az optimális fékhatás tovább romlik. Ha ilyen helyzetben találjuk magunkat, csak a szerencse segíthet ki bennünket a belefutásos, vagy a gázolásos balesetből.

A fenti folyamat egy helytelenül beszerelt alkatrész miatt is kialakulhat. A fék munkahenger beszerelésénél a levegőztető furatnak mindig a föld felé, azaz lefelé kell állnia. Felülre, a tömítéssel ellátott felület kerüljön, hogy meggátolja a beszivárgást, és a korrózió kialakulását.

Igénybevétel után, vagy közben ellenőrizzük a járművünk kerekeit. Nézzük meg időnként, hogy nem melegszenek e fékdobok, a féknyergek.

A Truck Trailer & Parts Kft. kiemelten nagy figyelmet fordít a fékrendszerek javítására, karbantartására. A műhelyünkben felújított féknyergeket hivatalos műbizonylattal és 12 hónap garanciával adjuk. Jöjjön el egy gyors átvizsgálásra.

Kérj időpontott:

Ágota László - Műszaki vezető

telefon:+36-22/327-674

mobil:+36-20/393-9232

fax:+36-22/514-332

email:laszlo.agota@trucktrailer.hu